faq

Frequently Asked Questions

Marirea buzelor sau orice alta procedura ce presupune injectarea acidului hialuronic, este permisa in orice trimestru al perioadei gestationale fara niciun risc. Totusi, daca pacienta are nevoie sau alege varianta anesteziei locale sau a produselor de acid hialuronic ce contin anestezic, singura perioada lipsita de riscuri majore in care se pot realiza astfel de proceduri este trimestrul al doilea de sarcina (saptamanile 14-27).

Fiolele, indiferent de volum (0,55 ml, 1ml, 1,2 ml sau 3 ml) sunt individuale, iar indicatia producatorilor este de a fi aruncate dupa procedura, chiar daca nu s-a folosit intregul continut. Studiile arata insa faptul ca pastrate in conditii optime, aceste fiole pot fi folosite pana la 12 luni de la deschidere, iar decizia de pastrare se ia in colaborare cu pacientul. Injectarea acelui rest de produs la o alta persoana presupune un risc foarte mare de transmiterea unor microorganisme printre care amintim doar HIV, Virusul Hepatitic B sau C, chiar si atunci cand se inlocuieste acul.

Tratamentul de electie si de prima intentie pentru riduri este toxina botulinica (Botox-ul). Durata medie pentru instalarea efectelor este de 8-10 zile, iar faptul ca tratamentul presupune multiple intepaturi, este posibila aparitia echimozelor ce dureaza mai mult de doua zile.

Depinde daca tinta injectarilor este comuna sau nu. Spre exemplu, daca dorim o injectare cu acid hialuronic ce mareste barbia, prima oara va fi nevoie de o injectare cu toxina botulinica ce se va realiza cu 14 zile inainte, sau daca vedem ca exista riduri ce nu cedeaza la toxina botulinica, acestea se vor injecta dupa 14 zile cu acid hialuronic. Altfel, daca dorim sa scapam de riduri si sa marim buzele, o putem face in acelasi timp.

Chiar si dupa mai multe prezentari la medic, rolul acestuia este procentual undeva intre 30-40%, restul de 60-70% din rezultatul final ii apartine pacientului. Astfel, acidul hialuronic este dependent in totalitate de consumul de apa, pentru majoritatea tipurilor de acid hialuronic ce se folosesc pentru marirea buzelor, necesarul de apa fiind de aproximativ 3 litri pe 24 de ore. Rezultatul depinde si de obiceiurile pacientului, cum ar fi fumatul sau consumul de bauturi cu paiul.

Nu exista o varsta minima limita la care este benefic rolul toxinei botulinice. Aceasta este din punct de vedere legal la 18 ani, iar indicatia terapeutica este tot in jurul acestei varste, pentru ca preventia ridurilor este mult mai facila decat tratarea lor. Cu cat inaintam in varsta, cu atat ridurile sunt mai dificil de tratat si cu atat mai greu doar cu ajutorul botox-ului.

Pentru prima injectare, in care de obicei se fac cele mai multe intepaturi, procedura se realizeaza sub bloc anestezic, durerea fiind in acest fel inexistenta. La urmatoarele programari, cand se vor face doar mici corectii, anestezia se realizeaza doar prin crema anestezica, blocul anestezic putandu-se face la cerere.

Buzele au culoarea specifica roz datorita unei retele vasculare foarte bogate, fiind practic precum niste „bureti de sange”. Este ,prin urmare, destul de dificil de evitat aparitia de echimoze (vanatai), cu toate masurile de precautie ce se iau (folosirea de substante vasoconstrictoare, folosirea acelor subtiri, folosirea injectomatelor). Pot fi complet evitabile prin utilizare de canule, insa aceasta nu permite intotdeauna crearea detaliilor pe care le dorim. In ceea ce priveste edemul inflamator (umflarea buzelor), acesta este substantial mai mic in clinica noastra multumita planului terapeutic folosit.

Folosind un acid hialuronic de o calitate foarte buna, la o prima injectare, efectul nu va dura mai mult de 3-5 luni, cu variatii individuale si in functie de starea de hidratare. Din fericire, efectul injectarilor repetate este unul cumulativ, scopul fiind de a injecta volume din ce in ce mai mici si la un interval de 12-18 luni.

Fiecare consultatie dureaza in medie 90-120 de minute pentru una sau doua proceduri, in care pacientului ii sunt identificate nevoiile, ii este explicata necesitatea si corectitudinea tratamentului, pacientul furnizeaza un istoric medical pe cat posibil complet, sunt efectuate fotografii ce sunt apoi studiate, se completeaza acordurile informate si apoi se efectueaza procedura sau procedurile, urmand ca la final sa fie realizate un nou set de fotografii.

Daca procedurile sunt realizate intr-un mod profesionist, cu unicul scop de restabili un volum pierdut sau daca nu depasesc o limita de extensibilitate a tesuturilor, revenirea la normal se realizeaza odata cu trecerea timpului sau la cerere prin injectare de hialuronidaza. Aceasta din urma nu poate avea acelasi efect si asupra unor produse nepotrivite sau de slaba calitate.

Efectul toxinei botulinice este limitat doar la perioada in care este bio-activa, aceasta fiind de cateva luni de zile. Rvenirea la normal este intotdeauna in totalitate, fara efecte adverse si fara sa aiba legatura cu varsta la care am inceput injectarea sau cu numarul de proceduri realizate pana in momentul de fata.

Exista efecte adverse ce au legatura cu substanta, precum reactiile alergice, dar acestea sunt foarte rare pentru ca aproape orice om a intrat macar o data in contact cu toxina botulinica. Exista reactii adverse ce au legatura cu o tehnica de injectare gresita, acestea fiind de natura estetica sau functionala (asimetrii sau mai grav ectropion – caderea pleoapei inferioare) si reactii adverse ce au legatura cu doza, acestea putand fi periculoase in cazul in care este depasit un anumit numar de unitati.